C/​ Sant Felip, 15 bajo, Almassora
info@socialistesalmassora.org

Un pressupost participatiu i social

Galí presupuestos participativosLa primera tinent d’alcalde d’Almassora, Merche Galí, ha presentat aquest matí en roda de premsa el pressupost municipal de 2016 junt a l’alcaldessa. Galí ha recalcat l’aspecte més nou d’uns comptes que sumaran 21.660,011,92 euros: la participació ciutadana.

Per primera vegada en la història del municipi els veïns tindran veu per a prioritzar aquelles inversions que siguen del seu interès, un compromís adquirit per la regidora de l’àrea i que es porta a la pràctica en aquesta primera oportunitat. De fet, els veïns encara poden participar fins al pròxim 6 de desembre de forma presencial o a través de la web municipal www.almassora.es.

Els pressupostos de 2016 encara percebran l’herència de l’anterior equip de govern i que, tal com ha defensat Galí, va obrar «en termes polítics i no pel bé de la ciutadania». Es refereix així a la bestreta que el Partit Popular va demanar a Facsa perquè ingressara en dues anualitats una suma milionària que hauria d’haver repartit en set exercicis pel cànon de la concessió del servei de clavegueram i subministrament d’aigua potable. Ho va preferir així per a reduir la pressió fiscal i engrossir la liquiditat de les inversions a escasses dates de les eleccions municipals, una decisió que marca el nou pressupost a causa de la retallada d’ingressos patrimonials, que passaran d’1.481.833,33 euros a 48.500 euros.

Malgrat aquesta circumstància, el nou equip de govern ha apostat per multiplicar esforços en matèria social: les inversions s’ajusten a les necessitats del moment, els comptes locals faran front a prop del 50% de la paga extra de Nadal de 2012 que encara es deu als funcionaris, a l’increment del 1% de la nòmina de la plantilla a instàncies de la Llei de Pressupostos de l’Estat i, a més, aportaran el 33% corresponent a la quota municipal de participació en la #XarxaLlibres (el servei continuarà operatiu fins al 31 de gener) sense desatendre ocupació (el Programa Municipal d’Ocupació puja un 35%, fins als 1350.000 euros) i emergència social (250.000 euros).

Malgrat les dificultats, l’Ajuntament d’Almassora ha previst l’amortització de més de 600.000 euros de deute per a reduir una partida que superarà els 5,2 milions d’euros al començament del nou exercici. El descens d’aquesta càrrega, sumat a la baixada dels tipus d’interès, permetrà reduir les despeses financeres en més de 120.000 euros i així complir el compromís de minorar els interessos i els deutes amb els bancs que condicionen la repercussió dels impostos dels ciutadans.

Con també ho condiciona la falta de previsió de l’anterior equip gestor de Reciplasa, format en la seua majoria per representants del PP, que va ser incapaç de cercar solucions a l’enorme problema del tractament dels residus en una societat que cada vegada genera més brosses. Els propis tècnics municipals reafirmen el sobrecost de la despesa corrent, que aconseguirà els 7,5 milions d’euros, hagut de fonamentalment a l’encariment del trasllat dels residus urbans a punts més allunyats davant la saturació de la planta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

es_ES